reede, 21. mai 2010

Kuues päev

Tänane päev on olnud teistmoodi kui teised ja seda heas mõttes. Oleme saanud toimetada täiesti iseseisvalt terve päeva ja saanud aimu, kuidas hakkavad meie päevad välja nägema järgmine nädal. Hommikul laekusime Heidendorfi õppemajandisse ja jätkasime sealt, kus eile pooleli jäi. Sidusime üles ka paprikaread ning paigaldasime kõikidele taimeridadele tilgutustorud. Kibedate töötegijatena kulus meil selleks ainult tund ja Veiko kimas uut tööd küsima.  Meie juhendaja hetkel, sümpaatne österraihh nimega Reinhardt, andis meile uueks tööks pistikute tegemise. Täpsemalt hakkasime paljundama shokolaadimündi taimi. Paljundamine iseenesest lihtne - taime tipp maha ja kaheks tükiks.
Tipuosad ühte kasseti ja järelejäänud osa teise.

Reinhardti jutu järgi pidi neil olema tellimus 20 000!!! taimele. Järgijäänud kolme tunniga enne lõunat paljundasime kolmekesi umbes 2200 taime.
Lõuna oli täna tähtsam kui tavaliselt, kuna pidime saama köögist süüa järgnevaks kolmeks päevaks mis me siinses residentsis täielikus omapeadluses mööda saadame. Kuna esmaspäeval on siinkandis püha, läksid absoluutselt kõik kodudesse ning tulevad tagasi alles teisipäeval. Lõunasöök oli jälle suur üllatus või õigemini juba hakkame harjuma sellega et supid koosnevadki ainult puljongist ja ei millestki muust, nii ka seekord. Peale sööki läksime kööki oma sööki saama. See, mis meile kaasa anti, ületas kõik meie ootused. Loetlen siinkohal meie toidukorvi kolmeks päevaks:
2 leiba, 2 latti suitsuvorsti, kilo keeduvorstilaadset toodet, 2 pakki võid, 2l piima, 3 kilo jogurtit, kilo kohvi, kamakas juustu, 2 karpi valgehallitusjuustu, moosi, sulatatud juustu, cornfleikse, müslit, chocopopse, 6l õunamahla, 3l apelsinimahla, kastitäis (12 pudelit) mineraalvett, saiakesi ja teed.
 Nagu näha, kõik külm söök ja ei ühtegi värsket vilja.
Kraam käes siirdusime tagasi töökohta. Vahepeal oli ka palavalt igatsetud päike välja tulnud ning ilm oli juba nagu päris suvel ja see oli eesootava nädalavahetuse valguses suurepärane.
Pealelõunaseks tööks saime maitsetamede ja köögiviljataimede ümberpotistamise. Väiksemast suuremasse.
Töö oli äärmiselt nauditav ja saksa keele vähene oskus ei olnudki ühtäkki enam väga häiriv. Peab ütlema et kohalikud poisid olid ka väga sõbralikud ja suhtlemine kulges mõlemale poolele (sisaldab ka elementaarset viipekeelt) rahuldavalt arusaadavalt.
Selle töö juures oli huvitav see et nad kasutasid valmispakendatud kasvusubstraati, kuhu oli juba sisse segatud vermikuliit ning mille lõhn/hais oli tugevalt sõnnikuline kuigi paki peal oli kirjas et põhikomponent on kääritatud turvas.
Tegime seda tööd terve pärastlõuna kuni neljani, millal tööpäev läbi sai ja tulemus oli päris hea...
Lisaks pildil olevatele taimedele ka ülemisel pildil põrandal paistvad paprikataimed.
Koju sõites tegime Veikoga peatuse kohalikus toidupoes ja sattusime peale kuidas maapiirkonnas inimesed poes käivad. Väga nutikas igatahes.
Õhtu oli vaikne, homme plaanis minna Kremsi linna.
Homseni