kolmapäev, 2. juuni 2010

Päev 18

Arche Noah - http://www.arche-noah.at/etomite/index.php?id=52
Hommikul esimese asjana, kui vihmast märgadena kohale jõudsime, läksime Reinhardiga kaasa vaatama seda kuulsat kohta, mille jaoks nad nii palju taimi toodavad ning millest nii sageli räägivad. R. tüdruksõber oli kohe lahkesti nõus meile sellest rääkima. Tegemist on suurelt jaolt isemajandava eraettevõttega, mis hõlmab endas päris suurt hulka liikmeid ning koostööpartnereid.  Ettevõtte põhieesmärk on vanade maasortide säilitamine ning nende kasutamise propageerimine just konkreetse taimesordi geograafilises piirkonnas. Kui uurisin, miks inimesed käivad ja ostavad neid taimi siis sain vastuseks, et vanadel sortidel on alles head maitseomadused ning neid pole aretatud nt säilima ning transporti kannatama. Kuna nad ise kasvatavad taimi ainult inimestele näitamiseks ja seemneteks siis pole neil väga suurt maad vaja. Kogu aed on kuskil 2 ha ja taimi kasvatatakse liikide kaupa peenral, igat sorti ca 2 ruutmeetrit.
PAPRIKAD -
SALATID:
Nende seemnepank pidi olema euroopa suurim ja sisaldab 3600 erinevat seemnesorti.
Visiit oli väga huvitav ja põnev kuigi pidev vihmasadu pisut segas.
Tagasi aiandis läks päev edasi suurpuhastuse tähe all kuna reedel on lahtiste uste päev ning nädalavahetusel suur festival ning oodata on palju inimesi. Veiko sai enda kätte veevooliku ning möllas sellega kohe suure mõnuga. Varsti oligi kõik puhas ja ilus.
Pärastlõunal jätkuva vihmasajuga jätkus koristamine ühes maja otsas, teises sai aga sai Veiko juba uue töö ja sidus hoolega enda varemistutatud oataimi üles.
Tegime nii suure hoolega tööd et kõik vahepeal koju läksid ning ainult Elisabeth veel kohale oli jäänud. Sellise hea käitumise eest lubas ta meile homme organiseerida külastuse ühte farmi, kus veini tehakse. Saame näha.
Homme on siin kiriklik püha ja keegi ei tööta ning poed on kinni. Täna tuleb teha veel sisseoste ja siis homne lihtsalt mööda saata. Homseni.